Υγιεινά καλοκαιρινά σνακ για παιδιά

By Νίκη Παπασταυράκη /

Υγιεινά καλοκαιρινά σνακ για παιδιά

 

Όταν το αγαπημένο μας καλοκαιράκι φτάνει και η θερμοκρασία ανεβαίνει σημαντικά, θα πρέπει να φροντίζουμε ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητες και τη διατροφή των παιδιών μας! Το ιδανικό, λοιπόν, είναι να τους ετοιμάζουμε καθημερινά υγιεινά και δροσιστικά σνακ φτιαγμένα από τα χεράκια μας, ώστε να είναι όσο πιο ενυδατωμένα γίνεται!

Διάβασα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, ότι η αύξηση της θερμότητας στο σώμα μας μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό εξωτερικής θερμότητας από το περιβάλλον και την εσωτερική θερμότητα του σώματος που παράγεται από μεταβολικές διεργασίες.

Οι συμβουλές που μας δίνει είναι:
Να πίνουμε υγρά τακτικά.
Να τρώμε μικρά και πιο συχνά γεύματα (να αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες).

Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα να αναρωτιέμαι περισσότερο για το τι θα τρώει στις βόλτες μας ο μικρός (που ξαφνικά δεν είναι και τόσο μικρός). Δυσκολευόμουν πολύ να αποφασίσω τι θα πάρω μαζί μου στη θάλασσα ή τι θα του δώσω το απόγευμα που θα πάει να παίξει με τους φίλους του!

Μετά από αρκετό ψάξιμο, βρήκα εύκολα μικρά και υγιεινά σνακ που ταίριαζαν στις προδιαγραφές που ορίζει ο Π.Ο.Υ., δηλαδή δροσερά φρούτα και λαχανικά που ενυδατώνουν τον οργανισμό και δεν προκαλούν δυσφορία!

Είναι λοιπόν μια καλή στιγμή να πάρεις κι εσύ μερικές ιδέες, για να δώσεις στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια και τις βιταμίνες που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στη ζέστη και να παίζουν χαρούμενα:

  • Γρανίτες με φρουτάκια
  • Για να αποφύγουμε τα καθημερινά έτοιμα παγωτά, αποφάσισα μια φορά την εβδομάδα να ετοιμάζω στις όμορφες θηκούλες που έχω μικρά γρανιτάκια από φρούτα και φυσικούς χυμούς.

  • Είναι πολύ δροσιστικές και νόστιμες, οπότε η δίψα για παγωτό σβήνει πολύ εύκολα!

    Συνταγή:

    Υλικά:
    500γρ. Φρέσκες φράουλες (ή άλλο φρούτο εποχής)
    100ml νερό
    25γρ. Σιρόπι αγαύης ή μέλι
    Χυμό από ½ λεμόνι

    Διαδικασία: Ρίξε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και χτύπα τα καλά. Βάλε το μείγμα σε ειδικές φόρμες για παγωτό ξυλάκι, πρόσθεσε ένα ξυλάκι παγωτού στην κάθε γρανίτα και είναι έτοιμες για κατάψυξη!

    Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα φρούτα που μπορεί να σας αρέσουν περισσότερο! Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική αν την κάνεις παρέα με τα παιδιά. Φορέστε ποδιές και περάστε χρόνο μαζί!

    Κατεψυγμένες μπανάνες (ή παγωτό;)

    Αν οι μπανάνες που έχεις στο σπίτι παρα-ωρίμασαν, σκέψου τη λύση να τις κάνεις παγωτάκι.

    Εγώ αυτό έκανα!

    Τις έκοψα στη μέση, βούτηξα το μισό ή ακόμη και ολόκληρο το κομμάτι σε λιωμένη σοκολάτα υγείας - κουβερτούρα, πρόσθεσα ένα ξυλάκι και τις έβαλα στην κατάψυξη. Πέρα από το ότι είναι πολύ υγιεινή λιχουδιά, είναι και πεντανόστιμη οπότε θα αρέσει σε όλα τα παιδάκια.

    Μπορείς να ρίξεις και λίγη χρωματιστή τρούφα ή να φτιάξεις σχεδιάκια, ματάκια ή οτιδήποτε άλλο θέλεις και να την κάνεις πιο παιχνιδιάρικη! Θα έχουν έτσι ένα δροσιστικό και διασκεδαστικό παγωτό χωρίς λιπαρά ή έξτρα ζάχαρη.

    Καρπούζι σουβλάκι:

    Αυτό είναι το πιο χρωματιστό, λαχταριστό, δροσιστικό και υγιεινό σνακ που κάνω!

    Σκέψου ότι τα απογεύματα που το τρώει ο μικρός μου, επιστρέφει μαζί με τους φίλους του για να φάνε κι εκείνοι!

    Άλλωστε, σκέψου πόσο πιο διασκεδαστικά είναι όλα τα φαγητά όταν είναι κομμένα σε σχήματα και σχέδια! Ποιο παιδάκι δεν θα ήθελε να φάει ένα κομματάκι καρπούζι σε σχήμα μαργαρίτας ή διαστημόπλοιου; Ταυτόχρονα, το καρπούζι είναι και ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών το καλοκαίρι, που τα παιδιά ιδρώνουν περισσότερο. Τι καλύτερο λοιπόν;

    Συνταγή:

    Υλικά:

    Καρπουζάκι
    Ξυλάκια από σουβλάκια
    Έξτρα φρουτάκια προαιρετικά!

    Διαδικασία: κόψε το καρπούζι σε μικρά κομματάκια σε οποιοδήποτε σχήμα θέλεις (στρογγυλά, κυβάκια, αστεράκια ή με τη βοήθεια κάποιου κουπάτ), πέρασέ τα στο ξυλάκι και είναι έτοιμο!

    Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και κερασάκια, πεπόνι ή οποιοδήποτε άλλο φρέσκο φρούτο εποχής!

    Θυμήσου ότι ένα τέτοιο παιχνιδιάρικο και χρωματιστό σνακ θα αρέσει και στα παιδάκια που δεν τα πάνε και πολύ καλά με τα φρούτα!

    Γιαουρτάκι με δημητριακά και ξηρούς καρπούς

    Άλλο ένα εύκολο και πολύ νόστιμο σνακ για τα παιδιά.

    Μιάμιση κουταλιά της σούπας γιαουρτάκι είναι μια χαρά για ένα παιδάκι.
    Πρόσθεσε:
    Δημητριακά ολικής άλεσης
    Κομματάκια σοκολάτας ή φρούτα (θα πρότεινα τη μπανάνα που είναι και γλυκιά)
    Μερικά ωμά αμύγδαλα, φουντούκια ή κάσιους για έξτρα ενέργεια ή ακόμη και μέλι εφόσον μιλάμε για ηλικίες πάνω από 1 έτους.

    Λαχανικά σε sticks

    Δεν είναι δυνατόν να αφήναμε έξω από την καλοκαιρινή διατροφή των παιδιών τα λαχανικά!

    Ένα από τα πιο εύκολα σνακ που μπορείς να ετοιμάσεις, είναι καροτάκια και αγγουράκια σε λεπτές λωρίδες. Βάλ' τα σ' ένα ταπεράκι και θα τα έχουν παντού μαζί τους!

    Εύκολα στην παρέα προστίθεται και το όμορφο και μικροσκοπικό κόκκινο ντοματίνι! Με λίγα λόγια τους ετοιμάζεις σε μηδενικό χρόνο μια πολύχρωμη σαλατούλα που τρώγεται με τα χέρια (ό,τι ακριβώς θέλουν δηλαδή τα παιδιά)!

    Μπάρες με βρώμη

    Για το τέλος σου κράτησα τις μπάρες! Μια πολύ εύκολη συνταγή με 3 μόνο υλικά και πολύ νόστιμη ειδικά αν σας αρέσει το φυστικοβούτυρο!

    Συνταγή:

    Υλικά:
    Φιστικοβούτυρο (από 100% φιστίκι)
    Μέλι
    Βρώμη

    Διαδικασία: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ μια κούπα φιστικοβούτυρο, μισή κούπα μέλι και τρεις κούπες βρώμη. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το στρώνουμε σε λωρίδες στη λαδόκολλα και τις βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες, ώσπου να σφίξουν καλά. Βγαίνουν περίπου 12-13 μικρές μπάρες, οπότε κάθε απόγευμα, τσούπ, αρπάζουμε και από μια!

    Έξτρα συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς:

    • 1 φέτα ψωμί με ταχίνι, μέλι και κομμάτια φρούτου
    • Δημητριακά με γάλα και κομματάκια από φρέσκα φρούτα
    • Smoothie με γιαούρτι ή λίγο γάλα και φρούτα
    • Κουλουράκια κανέλας
    • Κουλούρι Θεσσαλονίκης και λίγο τυρί 
    • Γρανίτα σπιτική (φρούτα και λίγο πάγο, τα ρίχνουμε στο μίξερ κι έτοιμη!)
    • Σάντουιτς με τόνο ή κοτόπουλο
    • Κέικ με φρούτα και κακάο (Φτιάχνεις το κλασσικό κέικ κακάο και προσθέτεις κομμάτια φρούτου)
    • 1 φέτα ψωμί με τυρί ψημένο στο φούρνο
    • Γιαουρτάκι με μέλι και 1-2 μπισκότα τριμμένα
    • Παστέλι
    • Αλμυρά μπισκοτάκια
    • Πίτα λαχανικών

    Αυτές ήταν λοιπόν οι ιδέες μου και με αυτά λίγο πολύ περνάμε εμείς το καλοκαίρι μας!

    Έξτρα tips: 

    • Να θυμάσαι πάντα να ελέγχεις πάντα τις τροφές που καταναλώνετε. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας τείνουν να χαλάνε πιο εύκολα. 
    • Να υπενθυμίζεις συνεχώς στα παιδιά να πίνουν πολύ νερό για να μην αφυδατωθούν!
    • Ένας φυσικός χυμός την ημέρα είναι must!

    Επίσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καλή ιδέα να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές του Π.Ο.Υ. για να προστατευόμαστε από τη ζέστη:

    • Δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί μόνο μέσα στο αυτοκίνητο.
    • Διατηρούμε χαμηλά τη θερμοκρασία του σπιτιού μας.
    • Κάνουμε συχνά δροσερά ντους.
    • Ντυνόμαστε ελαφρά και με ανοιχτόχρωμα ρούχα.

    Ελπίζω να σου άρεσαν οι συνταγές και αν φτιάξεις κάποια ακόμη πιο νόστιμη και εύκολη παραλλαγή, θα χαρώ πολύ να μου την πεις!