Από τις παιδικές χαρές στην προστασία UV: Γιατί τα μάτια του παιδιού σας χρειάζονται γυαλιά ηλίου

By Nikolas Bismpas /

Από τις παιδικές χαρές στην προστασία UV: Γιατί τα μάτια του παιδιού σας χρειάζονται γυαλιά ηλίου

Από τις παιδικές χαρές στην προστασία UV: Γιατί τα μάτια του παιδιού σας χρειάζονται γυαλιά ηλίου

Σε όλους μας αρέσει να απολαμβάνουμε τις λαμπερές ακτίνες του ήλιου, ειδικά μετά από έναν μουντό χειμώνα σωστά; Λοιπόν, το λατρεύουν και τα παιδιά μας! Αλλά όπως το δέρμα τους, έτσι και τα μάτια των παιδιών χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο από ό,τι εμείς. Ναι, μιλάμε για γυαλιά ηλίου – όχι απλώς μια τάση της μόδας, αλλά ένα απαραίτητο αξεσουάρ προστασίας για τα μικρά μας. Ας δούμε γιατί τα γυαλιά ηλίου είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους.


Η επιστήμη του ήλιου και της όρασης

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από την επιστήμη. Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες (UV) που μπορεί να είναι επιβλαβείς όχι μόνο για το δέρμα μας αλλά και για τα μάτια μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα όπως φωτοκερατίτιδα (σκεφτείτε το ως ηλιακό έγκαυμα για τα μάτια) και μακροχρόνια προβλήματα, όπως καταρράκτη και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ξέρατε όμως ότι τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα σε βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία σε σύγκριση με τους ενήλικες; Οι παιδοφθαλμίατροι επισημαίνουν ότι τα μάτια των παιδιών έχουν πιο διάφανους φακούς, επιτρέποντας σε περισσότερες ακτίνες UV να διεισδύσουν και ενδεχομένως να βλάψουν τον αμφιβληστροειδή.



Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Όχι απλά στιλάτη αλλά και κρίσιμη.

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε τα παράθυρα της ψυχής; Εισάγουμε στην καθημερινότητα τα γυαλιά ηλίου. Αλλά όχι οποιαδήποτε γυαλιά ηλίου – μιλάμε για αυτά που προσφέρουν 99% με 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, ταιριάζουν καλά, προσφέρουν επαρκή κάλυψη και είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά, υλικά για να αντέχουν στην παιχνιδιάρικη φύση των παιδιών.
Μια μελέτη που διενεργήθηκε από την Prevent Blindness America υπογραμμίζει την αναγκαιότητα προστασίας των ματιών των παιδιών από τις ακτίνες UV από νεαρή ηλικία για την αποτροπή μελλοντικών οφθαλμικών προβλημάτων.
Fun Fact: Μέχρι την ηλικία των 18 ετών, τα μάτια ενός ατόμου έχουν ήδη απορροφήσει το 80% της έκθεσης στη ζωή του στις ακτίνες UV, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σας βάζει σε σκέψεις, σωστά;

Καταρρίπτοντας τον μύθο: Δεν είναι μόνο για την ηλιοφάνεια

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γυαλιά ηλίου είναι μόνο για εκείνες τις φωτεινές, ηλιόλουστες μέρες. Αλλά οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν κρυφά ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, αντανακλώντας στο νερό, στην άμμο, ακόμη και στο τσιμέντο και την άσφαλτο εώς και 85%. Έτσι, είτε πρόκειται για μια μέρα στην παραλία , μια βόλτα στην πόλη ή και μια περιπέτεια στα χιόνια, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα.



Το στυλ συναντά την προστασία

Τώρα, ας μιλήσουμε για στυλ! Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να φορούν γυαλιά ηλίου αν νιώθουν όμορφα φορώντας τα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω που είναι διασκεδαστικές και λειτουργικές. Από σχέδια με λουλούδια μέχρι σχέδια που αλλάζουν χρώμα, υπάρχει ένα ζευγάρι που ταιριάζει στην προσωπικότητα κάθε παιδιού. Και όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι τα γυαλιά ηλίου τους είναι μέρος του εξοπλισμού τους για περιπέτεια, είναι πιο διατεθειμένα να τα φορέσουν.

Αναπτύσσοντας καλές συνήθειες

Ακριβώς όπως το βούρτσισμα των δοντιών και το πλύσιμο των χεριών, η χρήση γυαλιών ηλίου μπορεί να γίνει μια συνήθεια που συντελεί στην υγεία των ματιών. Η ενθάρρυνση των παιδιών να φορούν γυαλιά από μικρή ηλικία δημιουργεί μια ρουτίνα που θέτει τα θεμέλια για πρακτικές φροντίδας των ματιών. Επιπλέον, φαίνονται κουλ ενώ το κάνουν!

Διαφορετικές προοπτικές: Κάθε παιδί είναι μοναδικό

Θυμηθείτε, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Μερικά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στο φως από άλλα, και γι’ αυτά τα παιδιά, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απλώς χρήσιμα, αλλά απαραίτητα. Για τα παιδιά που φορούν γυαλιά, οι μεταβατικοί φακοί ή τα συνταγογραφούμενα γυαλιά ηλίου προσφέρουν έναν πολύ καλό τρόπο να συνδυάσετε την ανάγκη με την προστασία UV.



Τα επόμενα βήματά σας

Καθώς ετοιμάζεστε για την επόμενη ‘φωτοσύνθεση’ σας, σκεφτείτε να προσθέσετε στη λίστα σας ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου 100% φιλικά προς τα παιδιά, με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όχι μόνο τα μάτια του παιδιού σας θα σας ευχαριστήσουν, αλλά θα αισθανθεί επίσης σαν το πιο στιλάτο παιδί στην παιδική χαρά – it’s a win-win situation!


Πηγές
https://www.optometrists.org/childrens-vision/guide-to-childrens-eye-exams/children-and-sunglasses/

https://publications.aap.org/pediatrics/article/127/3/588/64968/Ultraviolet-Radiation-A-Hazard-to-Children-and?autologincheck=redirected

https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/sun